2015.03.26.

Office365 levelezés Gmail fiókból

Ebből a cikkből megismerheted, hogy miként állíthatod be a Gmail fiókodban az Office 365-ös Microsoft Exchange Online-alapú e-mail fiókjaid használatát, hogy ne kelljen több, és eltérő webes felületen használnod a magán és a vállalati levelezéseidet.

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a vállalati informatika terén az Office 365 nyújtotta csomagok. Az Office 365 térhódítása, sikere tulajdonképpen kézenfekvő, hisz komplex csomagjai teljes körű megoldásokat kínálnak, így nincs igazán szükségünk egyéb kiegészítő (pl: levelező) programok integrálásra, bevonására ahhoz, hogy elérjük a számunkra szükséges információkat, leveleket, dokumentumokat, stb…

A kényelmetlenség ott kezdődik, mikor szeretnénk megtartani jól bevált magán levelezésünk felületét (esetünkben ez most a Gmail felülete) annak ellenére, hogy tudjuk, az Office 365 nyújtotta felület szintén megfelel(ne) minden igényüknek.

Az Office 365 részeként elérhető Exchange Online remekül együttműködik a legtöbb levelező klienssel (nem csak a Microsoft Outlook 2013-mal és a Win8.1 mail-al, hanem szinte az összes ma használt ilyen programmal). Ahogy remekül együttműködik a mobil platformokkal is (Android, iOS, WindowsPhone).

A legegyszerűbb konfigurációja, ha úgy állítod be (pl.: a telefonodon) a levelezést, hogy ”Exchange Server” a kapcsolódási mód (ezt mindhárom platform – Android, iOS, WindowsPhone – támogatja a levelezési beállításoknál). Ha valamiért olyat használsz, ami ezt nem tudja, akkor próbáld a hagyományos konfigurációs (kvázi kézi) beállításokkal az alábbiak szerint:

POP3-beállítás

  • Server name: outlook.office365.com
  • Port: 995
  • Encryption method: SSL

IMAP-beállítás

  • Server name: outlook.office365.com
  • Port: 993
  • Encryption method: SSL

SMTP-beállítás

  • Server name: smtp.office365.com
  • Port: 587
  • Encryption method: TLS

Ha szeretnéd továbbra is a Gmail felületén kezelni a leveleidet, akkor ott (a Gmail beállításai között) össze tudod kapcsolni a két fiókodat (kvázi fel tudod venni második e-mail fiókként a felületedbe), és egy új levél írásakor ki tudod választani, hogy melyik címedről szeretnéd elküldeni. Ennek az “összekapcsolásnak” lépései az alábbiak:

Első lépésként csatlakoztatnod kell az Office 365 levelezési fiókodat POP3-fiókként. Ezt a ”beállítások” menüben a ”Fiókok és importálás” fülön tudod megtenni a ”Levelek ellenőrzése más fiókokból (POP3 segítségével)” címszó alatt.

A ”varázsló” második lépésénél érdemes beállítani, hogy ”A bejövő üzenetek felcímkézése a következővel:” egyedi érték legyen pl.: Office 365. Így készül egy ”Office 365” nevű virtuális mappa a Gmail felületeden, és minden Office 365-ös címedre érkező levelet kigyűjt ide.

Miután a ”varázsló” sikeresen felvette a POP3 fiókot, az utolsó lépésnél lehet választani, hogy ”alias”-ként szeretnéd e használni. Igen, szeretnéd, mert ez kell ahhoz, hogy ki tudd választani íráskor, hogy melyik címed nevében szeretnél írni.

Az ”Alias”-ként felvételnél ha nem fogadja el a második lépésnél az SMTP szervernek a ”smtp.office365.com”-ot, akkor írd át ”outlook.office365.com”-ra! Tudom, fentebb nem ezt írtam a beállítási paramétereknél, de csak bátran! Ugyan azonnal ez sem segít, de megfigyelhető, hogy más a hibaüzenet. Most az a helyzet van, amit más esetekben nem szabad érdemben figyelembe venni, miszerint bátran próbálkozni kell, és kb. a harmadik, ötödik próbálkozásra el fogja fogadni.

Szinte azonnal érkezik az Office 365-ös címedre egy aktiválós levél, amiből a kódot bemásolva a harmadik lépésnél szépen beállítódik minden. Innétől, ha befejezted a beállításokat, a Gmail felületén egy új levél írásánál máris választani tudsz a feladók közül. Voilá ;)

viktor
Farkas Viktor
farkas.viktor@fvstation.hu

Ami még érdekes lehet

konfigurálás , , ,