2015.05.17.

Windows 10 – Technical Preview

A Microsoft a napokban bárki számára letölthetővé tette a Windows 10 új build-jét. A legújabb közzétett verzió egyik újdonsága, hogy ez már a Windows 10 véglegesnek tűnő felhasználói felületét kapta. Kvázi úgy néz ki, ahogy a nyáron megjelenő véglegesített Windows 10 is ki fog (!?)

… én csak remélem, hogy az ikonok tekintetében ez még nincs így(!) Érdekesség viszont, hogy visszatér az „Aero Glass” félig átlátszó ablakos megjelenése. Továbbá az egyik újdonság kicsit ki is lép az eddigi felhasználói megszokásból, és már nem csak a ”Microsoft LiveID”-vel, vagy a vállalati ”Active Directory” felhasználóval lehet belépni a Windows-ba, hanem a „felhő” szolgáltatások azonosításával is. Pl.: Azure AD; Office365, stb. De! Ami igazán „ügyes” az a webkamera segítségével (nem minden beépített kamera esetén) használható azonosítás:

Érdekes újítás még a két böngésző jelenléte a rendszerben. Természetesen érkezik az Internet Explorer 11-es változata, ami biztosítja a dinamikusan is kezelhető kompatibilitást a régebbi webportálokkal. Új eszközként meg debütál a Microsoft Edge (jelenlegi kódnevén: Project Spartan), ami az új technológiákat fogja kiszolgálni, egy lényegesen dinamikusabb, és modernebb felületten.


Fontos! A Windows 10 még nincs kész!

Nem szabad feledni, hogy az ilyen korai verziók kipróbálása sosem mentes a kockázatoktól. Ezért az a javaslat, hogy ezt az előzetest ne legyen telepítve elsődleges otthoni vagy munkahelyi gépekre. A számítógép váratlanul összeomolhat, és a fájlok megsérülhetnek, vagy akár törlődhetnek, ezért érdemes mindenről biztonsági másolatot készíteni! A Windows 10 Insider Preview telepítése után már nem lehet a számítógép helyreállítási partíciója segítségével visszalépni a Windows korábbi verziójára.

A Windows 10 (Technical Preview) termékkulcsa: 6P99N-YF42M-TPGBG-9VMJP-YKHCF

Az Insider Preview letöltéséhez az alábbi lépésekre van szükség:

  1. Első lépésként szükséges regisztrálni a Windows Insider Programba;
  2. El kell olvasni a rendszerkövetelményeket;
  3. A letöltési linken a megfelelő Letöltés hivatkozásra kattintva le lehet tölteni azt a speciális .ISO kiterjesztésű fájlt, amellyel telepíthető a Windows 10 – Technical Preview.
  4. A letöltés befejeztével az ISO-fájl tartalmát ki kell írni egy telepítéshez használható adathordozóra, például USB flash meghajtóra vagy DVD-re.
  5. A telepítési adathordozón a setup.exe nevű fájl elindításával megkezdődik a telepítés, csak követni kell a megjelenő utasításokat…

A folyamat nem bonyolult, és nincs szükség később a végleges rendszert újratelepíteni. A ”Windows” mint szolgáltatás értendő mostantól, és a ”build” frissítéseket folyamatosan fogja a Microsoft leküldeni a gépekre. Nem csak a végleges kiadásig, hanem azt követően is a folyamatosan frissülő újításokkal, javításokkal, stb.

viktor
Farkas Viktor
farkas.viktor@fvstation.hu

Ami még érdekes lehet

telepítés , ,